Ludzie zwracają coraz większą uwagę na to co jedzą. Jest to dobry trend, który powinien prowadzić do poprawy ogólnego samopoczucia wielu osób, a także do zdrowszego i bardziej aktywnego stylu życia. Jednak na etykietach opakowań można znaleźć składniki, które bardzo ciężko wymówić. Fakt ten nie zachęca do zakupu i właśnie bardzo często zastępowanie dobrych składników przez ich tańsze zamienniki powoduje to, że dany produkt ma bardzo zły skład i powinno się go unikać.
Alkohol, masło, miód
Są to tylko niektóre przykłady produktów, które wydają się być dość zdrowe, a firmy je produkujące starają się robić wszystko, żeby ich produkcja była jak najtańsza. Najczęściej fałszuje się produkty, które są bardzo często kupowane przez osoby, które nie zwracają za bardzo uwagi na ich skład. Tak szczerze każdy może sobie odpowiedzieć na pytanie czy zwraca on uwagę na skład takich produktów, jak:

- alkohol,
- miód,
- masło,
- oliwa z oliwek,
- ryby,
- produkty ekologiczne.
Bardzo rzadko ludzie czytają etykiety właśnie tych produktów, bo zakładają oni, że są one zdrowe i zawierają dużo witamin i minerałów, które są tak bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania.
Jak widać firmy stawiają przede wszystkim na czysty zysk, a dobro klienta nie za bardzo ich interesuje. Oczywiście nie można uogólniać i zdarzają się firmy, które przede wszystkim stawiają na skład danego produktu, a nie na sprzedaż. Jednak jeśli spojrzy się na największe koncerny spożywcze, to niestety, ale przewodzi tam zysk ponad zdrowiem.